Zelfvertrouwen – help je kind groeien

Help je kind groeien in zelfvertrouwen
Wat je als ouder(s) kan doen om je kind te helpen groeien in zelfvertrouwen
Een kind met zelfvertrouwen staat stevig in zijn of haar schoenen, staat stevig in het leven en kan voor zichzelf opkomen en tegelijkertijd anderen in hun waarde laten. Dit is een wens voor veel ouders.
In dit blog deel ik alvast een paar tips voor ouders om hun kind te helpen bij groei in zelfvertrouwen. Er is nog veel meer over te vertellen, dus lees ook mijn andere blogs.
Grenzen betekenen duidelijkheid
Je kan je kind helpen te groeien in zelfvertrouwen door simpelweg aanwezig te zijn: met echte aandacht en liefde omringen. Dat is een open deur (alhoewel helaas niet voor iedereen vanzelfsprekend mogelijk). Buiten het ‘er zijn’ voor je kind is het ook belangrijk om duidelijke grenzen te stellen. Duidelijke grenzen helpen je kind. Door duidelijke grenzen te stellen geef je ten eerste het goede voorbeeld (je wilt tenslotte dat jouw kind ook zijn/haar eigen grens kan aangeven) en ten tweede haal je onzekerheden weg. Je kind hoeft niet te twijfelen wat er van hem/haar verwacht wordt als jij duidelijk aangeeft tot waar het oké is voor jou en wanneer je zegt ‘Tot hier en niet verder.’ Je kan grenzen stellen door afspraken/regels vast te leggen.
Het helpt om hier over na te denken voordat je ervoor om de tafel gaat zitten. Stel je eens voor dat jij wordt aangehouden door de politie en je krijgt een bekeuring voor bijvoorbeeld te hard rijden, terwijl je geen idee had dat er een maximum snelheid gold op die plek. Dan ben je niet alleen verontwaardigd (of boos), maar je gaat op andere plekken wellicht ook twijfelen aan de limiet. Zo werkt het voor je kind ook. Het is fijner voor jouw kind om jouw grenzen te kennen en te weten hoe ver hij/zij kan gaan voordat er een onbekende grens overschreden wordt, er wellicht een bestraffend gesprek volgt en je kind in volgende situaties ook kan gaan twijfelen of iets kan en mag of niet.
Een ander voordeel van het duidelijk maken van jouw grenzen is je voorbeeldgedrag. Je wilt graag dat je kind zijn/haar eigen grenzen duidelijk (en respectvol) aan kan geven én rekening leert houden met de grenzen van anderen. Mijn stellige overtuiging is: als eenkind van jongs af aan leert dat er grenzen zijn, zal hij/zij grensoverschrijdend gedrag later ook makkelijker herkennen. Dus ‘nee’ zeggen tegen je kind is helemaal niet verkeerd (‘ja’ zeggen ook niet overigens).
Bij het omgaan met elkaar en ook in de opvoeding gaat het om duidelijkheid én respect. Dat respect gaat dan meestal over ‘hoe’. Dat heeft te maken met weerbaarheid; daarover in een ander blog meer.
Eigen taken
Onderzoek aan de universiteit van Harvard heeft uitgewezen dat het een positief effect heeft op het het zelfvertrouwen als kinderen hun eigen taken krijgen en die zelfstandig kunnen uitvoeren. Dit kan met simpele taken in het huishouden al vanaf jonge leeftijd. Je eigen bord in de afwasmachine zetten of afwassen, schone sokken bij elkaar zoek en oprollen en later ook de was opvouwen. Ook het buitenzetten van vuilniszakken zou helpen om kinderen zich te leren realiseren dat ze hard moeten werken in hun leven. Kinderen die daarentegen niets hoeven doen in het huishouden (omdat alles voor hen gedaan wordt) leren niet bij te dragen aan hun omgeving en de samenleving. Het bijdragen in huishoudelijke taken zou volgens het onderzoek helpen bij het ontwikkelen van zelfstandigheid en verantwoordelijkheidsgevoel. Dit alles draagt bij aan groei in zelfvertrouwen. En de andere, positieve kant: een kind dat helpt in het huishouden verlicht ook de taken van de ouder(s). Win-win zou ik zeggen!
Complimenten
Tenslotte noem ik hier ook expliciet nog het geven van complimenten. Ik heb er eerder al eens over geschreven, maar het geven van complimenten op zich is geen doel, het dient gemeend te zijn en vooral gericht op gedrag en groei. Dus in plaats van complimenten op uitkomst (de schone kamer bijvoorbeeld) is het beter om te complimenteren op de weg er naartoe (het harde werk, of de overwonnen tegenzin, of het eigen initiatief als dat er was). Op die manier laat je merken je kind (en zijn/haar inzet) echt te zien en niet alleen het resultaat.
Inspiratie
Natuurlijk zijn er nog veel meer tips, die deel ik graag in een volgend blog. Voel je vooral niet belemmerd om inspiratie te zoeken op dit gebied, want ik weet als geen ander (als moeder van 2 tieners) dat een beetje inspiratie op opvoed-gebied soms heel fijn kan zijn. Daarom deel ik mijn blogs!
En wil je eens sparren over dit onderwerp? Mail me maar: mailto:info@dehoofdzaakcoaching.nl!
