Week tegen pesten 2015

Week tegen pesten 2015Dia1

Vandaag is de eerste dag van de “week tegen pesten” van dit jaar. Dat betekent dat deze hele week allerlei media aandacht besteden aan het onderwerp pesten. Ook de blogs op mijn website staan deze week in het teken van pesten. Met achtergrondinformatie en tips hoop ik mijn lezers te informeren en inspireren.

#Durf jij het aan?

De ondertitel van dit jaar is ‘#durf jij het aan?’. Waarom is er voor deze titel gekozen? Vandaag deel 1 van mijn visie hierop.

Deel 1: ‘de omstanders’

Een belangrijke manier om pesten te doorbreken heeft te maken met de ‘omstanders’, ook wel de ‘zwijgende meerderheid’ genoemd. Zij worden met deze ondertitel rechtsreeks aangesproken. Als er sprake is van pesten, is er vaak één slachtoffer en één pester, of een kleine groep (actieve) pesters. In veel situaties blijft er dan nog een (grote) groep over. In een schoolklas bijvoorbeeld.

Sommigen zijn meelopers, maar de meesten houden zich afzijdig. Zij vormen de ‘omstanders’. Het kan zijn dat ze niet door hebben dat er wordt gepest en het kan ze niet schelen, zolang ze er zelf maar geen last van hebben. In praktijk zullen ze er echter op een gegeven moment zeker last van krijgen.

Het kan ook zijn dat ze ‘gedogen’. Zij vinden het eigenlijk wel oké dat er gepest wordt, maar doen niet actief mee. Een vaak voorkomende reden voor het gedogen is angst om zelf het mikpunt te worden.

De grootste groep wordt echter gevormd door ‘stillen’. Zij vinden het pesten niet oké, maar bemoeien zich er niet mee en zeggen er ook niets van. Ook bij deze groep is een vaak voorkomende reden voor hun afzijdigheid de angst om zelf gepest te worden. Het kan ook zijn dat ze denken dat ze te weinig invloed kunnen uitoefenen om de situatie te veranderen.

Er is veel winst te behalen door de groepen ‘gedogers’ en ‘stillen’  bewust te maken van hun invloed. Als zij schouder aan schouder kunnen gaan staan met degene die gepest wordt, halen ze de machtspositie van de pester(s) onderuit. Als zij zich uitspreken, is hun invloed enorm. Maar dan moeten ze wel durven! Er is lef voor nodig.

Waar haal je het lef vandaan?

Om iets dat je eng of spannend vindt te overwinnen is lef nodig. Niet iedereen heeft evenveel lef. Toch kan je lef ‘halen’; niet alleen om pesten aan te pakken, maar bijvoorbeeld ook om van de hoogste duikplank te springen.

Een voorbeeld

Wat je kan helpen is een voorbeeld hebben. Als je geïnspireerd wordt, krijg je al een klein ‘zetje in de rug’ extra en dat kan precies genoeg zijn om je een stap verder te helpen. Een held, een succesvol persoon en zijn/haar verhaal kan enorm inspirerend werken. Want: ‘als die persoon het kan, kan ik het toch ook?’
Deze ‘week tegen pesten’ helpt in dat opzicht zeker, met alle media aandacht voor pesten. Het zorgt voor inspiratie om ‘op te staan’ tegen pesten.

Een medestander

Een andere manier om lef te krijgen is een medestander vinden. Iemand die je steunt en die je vertrouwt. Dat kan een vriend of vriendin zijn, iemand die in dezelfde situatie zit als jij, of een buitenstaander (een -kinder-coach bijvoorbeeld). Samen kan je oefenen en zelfvertrouwen winnen. In het geval van pesten is het makkelijker om je tegen pesten uit te spreken als je het met iemand samen kan doen. Aan TWEE kanten schouder aan schouder staan met degene die gepest wordt is nóg krachtiger dan aan één kant. Hier geldt zeker: hoe meer hoe beter!

Zelfvertrouwen

Het begint eigenlijk allemaal met zelfvertrouwen. Als je stevig in je schoenen staat, in jezelf gelooft, een positief zelfbeeld hebt en zelfvertrouwen uitstraalt, zal er naar je geluisterd worden als je opstaat. Je hebt dan geen angst om zelf gepest te worden en een goede basis om ‘het aan te kunnen’, zoals de ondertitel van deze week tegen pesten aan je vraagt. Blijf dus ‘bouwen aan je zelfvertrouwen’!

Morgen weer een blog van mijn hand. Dan besteed ik aandacht aan de ‘#’ in de ondertitel van deze ‘week tegen pesten’ en schrijf ik over cyberpesten.