Verboden

Q Catching Michael on Film

Pesten (verborgen, verboden)

Gisteren was in het nieuws dat de rechter in Rotterdam de komende uitzending van het programma ‘project P’ heeft verboden op verzoek van een middelbare school in Hoogvliet. Het gaat om beelden die met een verborgen camera zijn gemaakt van pestende jongeren. Een jongen van die school had zich bij het programma aangemeld, omdat hij wordt gepest  en geen andere oplossing zag dan de hulp van het televisie programma in te roepen. Hij kreeg een camera mee die verborgen werd in zijn rugzak en daarmee werden de beelden van zijn pestende mede-scholieren vastgelegd. Bij uitzending worden de gezichten van de pesters die met de verborgen camera zijn gemaakt onherkenbaar in beeld gebracht.

Reacties en het effect

Het is niet de eerste uitzending van dit programma. Er zijn al meerdere kinderen met een verborgen camera naar school gegaan. Elke keer worden de verborgen camera beelden met het kind en zijn/haar gezin thuis bekeken en later met de klasgenoten, waarna er samen over gepraat wordt. Tot nu toe zijn de reacties van de omgeving (het gezin, de mentoren, de klasgenoten) vol van afschuw en verbazing. Ze hadden vaak geen idee hoe erg de situatie was, totdat ze met de beelden geconfronteerd werden (met uitzondering van ouders en broers of zussen die in de beelden bevestiging zagen van hun grootste angst; hun gezinslid werd/wordt uitgescholden, getreiterd, buitengesloten en soms zelfs fysiek geweld aangedaan). Het effect was dat er begrip kwam voor het gepeste kind. De pesters zagen nu het effect van hun gedrag. Waar sommigen het gevoel hadden dat dat ene duwtje, of dat ene scheldwoord van hen niet zo erg zou zijn, konden ze nu zien dat als dit door meerdere kinderen dag-in-dag-uit wordt gedaan, het effect voor het gepeste kind verschrikkelijk is.

Privacy vs vrijheid van meningsuiting

De rechter oordeelde dat de privacy en veiligheid van de gefilmde leerlingen in het geding zijn, omdat zij niet van tevoren om toestemming was gevraagd.  De persvoorlichter van de rechtbank argumenteerde dat een school een veilige omgeving zou moeten zijn. Deze argumenten zouden zwaarder wegen dan de vrijheid van meningsuiting van het gepeste kind.

Ik begrijp hier helemaal niets van!

Hoe zit het dan met de veiligheid van het gepeste kind? Alsof hem wel van tevoren is gevraagd of hij wel gepest wil worden?!
En wat voor beeld brengt de school over zichzelf naar buiten? Het komt op mij over dat ze niet schouder-aan-schouder willen staan met een gepest kind, maar hem aan zijn lot overlaten. Hoe kan de privacy van de pesters in het geding zijn als ze onherkenbaar in beeld worden gebracht? Als school zo’n veilige plek moet zijn, waar moet je dan heen als je gepest wordt? Blijkbaar is deze school er tot nu toe niet in geslaagd dat veilige gevoel voor álle leerlingen te waarborgen, dus waarom maken ze daar nu zo’n halszaak van door naar de rechter te stappen?

Ik ben erg benieuwd naar de uitzending van aanstaande maandag. Ik ga zeker kijken en als mijn beeld over de betreffende school niet verandert, weet ik in ieder geval naar welke school ik mijn kinderen nooit toe zal sturen! En wie weet kan ik ooit nog eens bij ze aan de slag om ze te leren hoe je wél met pestgedrag om moet gaan.

photo by: Merelymel13