Vastgelopen in het voortgezet onderwijs

leren lerenVastgelopen in het voortgezet onderwijs 

Er zijn leerlingen in het voortgezet onderwijs die vastlopen:

Leerlingen die het altijd prima hebben gedaan op school. Leerlingen die niet dom zijn. Leerlingen met betrokken ouders. Leerlingen op een goede school.

En tóch zijn ze vastgelopen.

Kúnnen deze leerlingen eigenlijk wel leren? Wat is er aan de hand? Lees het hieronder:

Opeens dom geworden?

Stel je voor: je zit in de tweede klas van het voortgezet onderwijs. Toen je nog op de basisschool zat hoefde je nooit je best te doen. Alles ging eigenlijk vanzelf: als je goed oplette in de klas, dan maakte je een toets goed en kreeg je een prachtig rapport. Daarna ging je naar het voortgezet onderwijs en in de brugklas deed je het precies zo als op de basisschool. Nu zit je in de tweede en nu lukt het opeens niet meer. Wat is er aan de hand? Je bent toch niet opeens dom geworden ofzo? Je zit met je handen in het haar. En je ouders ook!

Leren leren

Wat er vaak aan de hand is in zo’n geval: deze leerling heeft waarschijnlijk nooit geleerd hóe je moet leren. In de tweede klas van het voortgezet onderwijs gaat het niveau en tempo van de leerstof verder omhoog en dan redden deze leerlingen het niet meer op hun eigen manier. Het leren ging altijd vanzelf, maar deze leerling heeft nooit echt hoeven leren. Deze leerling weet niet welke manieren van leren er zijn en welke manier het best bij hem of haar past. Hij of zij weet niet hoe je het leren het best aan kan pakken. Een passende leerstrategie en een persoonlijk plan helpen deze leerlingen enorm.

Vastlopen op verschillende gebieden

Maar een leerling kan ook al eerder in het voortgezet onderwijs vastlopen. Plannen en organiseren van huiswerk kan een enorme uitdaging zijn. Of de motivatie om aan de slag te gaan is soms ver te zoeken. Of de leerling wil zó graag goed presteren dat er faalangstige gedachten de kop opsteken. Of concentratie is/blijft een moeilijkheid.

Het kan nog: leren leren!

Voor al deze leerlingen is er de training ‘ik leer leren’. In vijf bijeenkomsten van 1,5 uur komen alle probleemgebieden zoals hierboven genoemd aan bod.

Regelmatig start een nieuwe serie ‘ik leer leren in Rotterdam’ speciaal voor leerlingen in het voortgezet onderwijs. Onder leiding van de ervaren trainer en coach Mariëlle Hage van De Hoofdzaak Coaching doorlopen de leerlingen in een klein groepje of individueel de training en schrijven ze in vijf bijeenkomsten een persoonlijk leerplan. Dit persoonlijke plan is direct toepasbaar.

Vastlopen is niet leuk: zelf kunnen zorgen voor de oplossing wel!

Meer informatie? Zie https://www.dehoofdzaakcoaching.nl/ik-leer-leren-in-rotterdam