Vakantietijd: speeltijd!

speeltuin draaimolen

Leren in de vakantie

Hoewel het grootste deel van Nederland al vakantie heeft, moeten mijn kinderen nog een weekje naar school. Wel een bijzondere week, want de gebruikelijke structuur raakt aardig zoek in de laatste dagen voor de vakantie. Er worden extra spelletjes gespeeld en op de laatste dag mogen ze zelfs eigen speelgoed meenemen. Ze ervaren het als een feestje. Gelukkig maar!

En dan is het straks ook voor ons vakantie. We gaan nog niet meteen op reis, dus is er eerst nog extra tijd om lekker te spelen; en dat is me toch belangrijk:

Motorische ontwikkeling

Mijn kinderen houden erg van klimmen en klauteren. Dat doet wonderen voor hun grove motoriek. De lego steentjes helpen vervolgens de fijne motoriek en de loom bandjes versterken het ruimtelijk inzicht en de creativiteit. Zelfs het uur ‘beeldschermtijd’ per dag stimuleert het coördinatie vermogen.

Sociale vaardigheden

Ze spelen ook graag met andere kinderen en dan oefenen ze hun sociale vaardigheden: regels afspreken, naleven en handhaven en ze leren (meer) rekening te houden met anderen. En als ze een rollenspel spelen (bijvoorbeeld met de WK-poppetjes van de supermarkt) stimuleert dat hun inlevingsvermogen in het leven van anderen en oefenen ze met verschillende emoties, waardoor nieuwe inzichten volgen.

Eigenlijk zijn ze straks ook gewoon weer keihard aan het werk, maar het mooist van alles: ze vinden het de puurste vorm van ontspanning.

Nieuwe ervaringen

Als we daarna nog ‘op vakantie’ gaan, komt er vervolgens de kennismaking met een andere cultuur bij. Een nieuwe omgeving, een andere taal, ander eten; het maakt de wereld van mijn kinderen allemaal weer een beetje groter. Daarnaast is er ook dan nog steeds tijd om te spelen en hebben mijn man en ik ook alle tijd om mee te doen. Ik kijk er nu al naar uit.

Leve de vakantie!