Selfie

gold_medal-red

Tijd van het jaar

Het is weer die tijd van het jaar: groep acht neemt afscheid van de basisschool. De vakantie is alleen in het noorden van het land pas begonnen. Dat betekent dat er nog veel kinderen in het ‘oude’ schooljaar bezig zijn en er vervolgens ook nog zes weken vakantie moet worden ‘overleefd’. Toch zijn de schoolagenda’s, nieuwe hippe schriften en alle mogelijk soorten kaftpapier al ruimschoots verkrijgbaar.

Your Selfie

‘Be your selfie’ lees ik op de schoolcampus van een groot warenhuis.

Leuke leus voor (aanstaande) middelbare scholieren. Maar wat betekent het nou eigenlijk? Gaat het om jezelf zijn? Dan zal je toch echt eerst moeten weten wie dat is. Wie ben ik? Voor veel van ons is dat een zoektocht die op de middelbare school nog (lang) niet voltooid is. Een levenslange zoektocht zelfs. Toch helpt het als er aandacht is voor zelfonderzoek. Want iedereen heeft eigen kwaliteiten en hoe eerder je jouw kwaliteiten herkent en erin erkend wordt, hoe meer kans je hebt om ze (verder) te ontplooien.

Kwaliteiten en valkuilen

Het kernkwadanten model van Daniel Ofman geeft hier prachtige inzichten in. Kennis van je eigen (kern)kwaliteiten helpt je ook bij het herkennen van je valkuil, namelijk: jouw gedrag als je doorschiet in je eigen kwaliteit (bijvoorbeeld overmoedig worden als lef één van jouw kernkwaliteiten is). En wat dacht je van het herkennen van je allergieën? Als je zelf veel lef hebt, kan je je mateloos irriteren als anderen geremd overkomen. En daar ligt dan precies jouw uitdaging: voorzichtigheid!

Een coach kan je verder helpen

Gelukkig is er (ook bij ouders) tegenwoordig veel kennis en aandacht voor het ontdekken en ontplooien van eigen kwaliteiten. Maar soms lukt het niet om wat voor reden dan ook. Daarnaast is het super als scholen hier aandacht voor hebben, maar de bordjes van de leerkrachten zijn al overvol. En ja…dan is er de kindercoach. Individueel of met een klas aan de gang met (het ontdekken van) kwaliteiten of een workshop over de overgang naar de brugklas hoort ook bij mijn aanbod.

En wie weet laat ik de kinderen dan eerst allemaal maar eens een ‘selfie’ maken.