Opvoed dilemma; welke keuze maak jij?

Dilemma

Stel: je staat met je tweejarige kind voor het zebrapad en je kind wil je hand niet vasthouden. Jij wilt dit wel, want je vindt veilig oversteken belangrijk. Je ziet de scène die jouw peuterpuber zal gaan schoppen al helemaal voor je en daar heb je absoluut geen zin in. Wat doe je?

In het Engels is er een mooie uitspraak:

“pick your battles”

vrij vertaald: “kies welke strijd je aangaat”.

Strijd of harmonie?

In de opvoeding van kinderen zullen er altijd momenten van onenigheid zijn. Jij wilt iets (of iets niet), zij willen iets anders. Er zal dus ook ongetwijfeld af en toe sprake zijn van strijd. Maar is wat jij wilt altijd een strijd waard?
Of geef je liever snel toe, om de vrede te bewaren? Wat is het doel dat je wilt bereiken?
Het kan helpen om hier eens bij stil te staan. Maak jij de juiste keuze? En hoe weet je wat de juiste keuze is?

Toegeven of voet bij stuk houden?

Soms is toegeven niet zo erg en kan het de harmonie makkelijk herstellen. Soms moet je voet bij stuk houden en grenzen stellen. Als jij vindt dat het de strijd wel waard is, hou je dan voet bij stuk? En hoe doe je dat?

Hulp bij zelfreflectie

Zelfreflectie is noodzakelijk, welke keus je ook maakt bij dilemma’s in de opvoeding. Kan jij met een zekere afstand naar jezelf kijken? Als je dit moeilijk vindt, kan ik je hier als coach bij helpen.

Wat mij heeft geholpen:

Om terug te komen op dat dilemma bij het zebrapad: ik las eens een goed advies dat voor mij en mijn kinderen prima werkte toen zij die ‘lastige’ peuterleeftijd hadden: ik gaf ze de keus welke hand ze vast wilden houden. Geen vraag óf ze het wilden doen, geen opdracht om het te gaan doen, maar een keuze. Zij blij, ik blij en geen gedoe bij het zebrapad.

In het kort komt het erop neer dat je soms creatief kan omgaan met alle keuzes in je leven, ook de opvoeding van je kinderen. Vraag jezelf maar eens af of jouw doel ook op een andere manier bereikt kan worden.
Veel plezier met uitproberen!

photo by: DIBP Images