Negeren moet je leren?
Negeren moet je leren?
Week tegen pesten 2014 – tip van de dag
Vandaag is het alweer de laatste dag van de ‘week tegen pesten’. Ik hoop dat deze themaweek een goede traditie wordt en jaarlijks meer aandacht zal trekken, net zolang tot het ingebed is. Voor mij was dit in ieder geval een uitgelezen kans om het belang van het onderwerp aan te kunnen geven en informatie te delen. Vandaag dus weer een blog én een tip.
‘Gewoon negeren’ Ja hoor…
Als een kind wordt gepest, hoor je mensen vaak zeggen dat ze de pestkoppen ‘gewoon’ moeten negeren. Dat betekent dus niets zeggen, geen aandacht geven. Men zegt wel eens ‘alles wat je aandacht geeft groeit’, wat in dit geval impliceert dat als er geen aandacht aan gegeven wordt, het gedrag van de ander niet zal ‘groeien’ en dus niet erger zal worden. Misschien is dat waar.
Maar wat doet dat intussen met het gespeste kind? Zijn (of haar) ergernis over het gedrag van de ander haal je niet weg met negeren. Eigenlijk wordt de pestkop ontzien. Het gepest kind geeft geen grenzen aan, neemt geen verantwoordelijkheid voor zijn of haar eigen gevoel en komt daarmee met zichzelf in de problemen. Het gevolg kan zijn dat dit kind dan vervalt in agressief gedrag. Als de emotionele emmer wordt gevuld met (negatieve) druppels die niet erkend worden, raakt de emmer toch echt een keer vol en loopt die over.
Als het niet lukt of niet helpt…
Als negeren niet helpt, wat moet je dan tegen het gepeste kind zeggen? Er zijn ouders die hun kind dan het advies geven om maar ’terug te slaan’ of ‘van zich af te bijten’. Op die manier leert het kind om conflicten op te lossen met agressie, verbaal of fysiek. Het lijkt me dat dat niet de boodschap is die je je kind mee wilt geven.
Ook hier is het antwoord: weerbaarheid. Een weerbaar kind kan op een effectieve manier voor zichzelf opkomen. Hierbij is het van belang dat een kind zijn of haar grenzen doeltreffend aan kan geven. Mogelijk heeft jouw kind hier moeite mee. Bijvoorbeeld omdat hij/zij nooit geleerd heeft hoe dit te doen, of omdat hij/zij het niet durft, of omdat hij/zij helemaal niet weet waar voor hem/haar de grens ligt.
Mijn ’tip van de dag’:
Als je je kind wilt helpen met het thema ‘grenzen’: ga eens na waar jouw grenzen liggen. Hoe ga jij om met een conflict? Praat hierover met jouw kind en onderzoek samen waar voor jouw kind de grens ligt. Hoe en wanneer geeft hij of zij de grens aan? Oefen samen als je kind hier moeite mee heeft. En heel belangrijk: respecteer de grenzen van jouw kind van jongs af aan!
En heb je een beetje extra hulp nodig? Dan ben ik er voor jullie! Soms is een kleine extra oefening al genoeg. Ik help er graag bij.