Het geheim van pesten

confidentialWeek tegen pesten 2015

Deel 3: ‘het geheim van pesten’

De derde dag van de ‘week tegen pesten’ van dit jaar is aangebroken. Zoals beloofd publiceer ik elke dag een blog over dit onderwerp, met de link naar de ondertitel:

#durf jij het aan?

Het geheim van pesten

In het pestproces zijn er verschillende rollen te onderscheiden, zoals de pester(s), meelopers, gedogers en stille getuigen. Dat zijn vaak groepen of groepjes mensen. Er is er echter maar eentje alleen en dat is degene die gepest wordt. Ik hou niet van het woord ‘slachtoffer’, maar gebruik het voor de leesbaarheid van dit blog toch maar. Het komt niet zelden voor dat het slachtoffer er niet voor uit durft te komen dat hij/zij gepest wordt. Als slachtoffer van pesten hou je het vaak geheim. Erover praten is heel moeilijk, bijvoorbeeld door schaamte of uit schuldgevoel. Om die eerste stap te zetten….wie durft dat?

Geheimen bewaren is zwaar werk

Het bewaren van een geheim kan heel belastend zijn. Door een geheim te verzwijgen en te willen voorkomen dat het uitkomt, leef je op gespannen voet. Dan is er meer  kans op somberheid, achterdocht en ontwikkeling van angsten. Maar het grootste probleem is dat een slachtoffer zichzelf hiermee hulp ontzegt. Door erover te praten kom je voor jezelf op en kan de eerste stap gezet worden om het pesten te stoppen.

Het is heel begrijpelijk dat het moeilijk is om erover te praten. Soms voelt een slachtoffer zich schuldig en kan er zelfs van overtuigd zijn dat het zijn/haar eigen schuld is dat hij/zij gepest wordt. Het kan ook zijn dat bedreiging een rol speelt. De pester kan bijvoorbeeld dreigen iemand uit de persoonlijke kring van het slachtoffer iets aan te doen als ‘geklikt’ wordt. In dit geval bestaat er echter geen ‘klikken’! Let op: voor jezelf opkomen is nooit klikken! Wat de reden ook is, er moet dus gepraat worden. Hoe krijg je dat voor elkaar? Hoe zet je de eerste stap? Mijn tips voor jou:

Tip #1: papier is geduldig

Als je het moeilijk vindt om te praten, misschien is schrijven dan een oplossing. Door een dagboek bij te houden kan je leren de gebeurtenissen te ‘verwoorden’ en te ordenen. Zo krijgen ze voor jou een plaats. Dit kan voor jezelf zelfs al een stap in de verwerking zijn.
Het toevertrouwen van de gebeurtenissen aan papier, kan je ook aanzetten tot het schrijven van een brief. Als je praten moeilijk vindt, zou je iemand die je vertrouwt en die jou zou kunnen helpen, in een brief om hulp kunnen vragen.

Tip #2: oefen anoniem

Soms is het lastig om dingen die je aan het hart gaan direct met iemand te bespreken. Je bent misschien bang om afgewezen te worden, of niet begrepen, of het is een warboel ik je hoofd omdat er zoveel gebeurd is. Gelukkig kan je het ook met vreemden bespreken. Je kan bijvoorbeeld de kindertelefoon bellen. Tijdens zo’n gesprek kan je een gesprek over jouw ervaringen oefenen. Het voordeel is dat er bij de kindertelefoon specialisten werken die je heel goede tips kunnen geven om een volgende stap richting hulp te kunnen zetten. Een ander voordeel is dat het hierna makkelijker wordt om er persoonlijk met iemand over te praten, omdat je al geoefend hebt.

Tip #3: zoek iemand die je vertrouwd

Uiteindelijk help je jezelf het best door er persoonlijk met iemand over te praten. Iemand die jou kan helpen. Maar vooral iemand in wie jij vertrouwen hebt. Dat kan bijvoorbeeld een ouder zijn, of een docent, of een collega.

Tip #4: Kies een rustig moment en een rustige omgeving

Het is belangrijk dat degene met wie jij gaat praten ook echt tijd voor je heeft om naar je te luisteren. Je wilt ook niet gestoord worden door anderen tijdens dit gesprek. Het is dus belangrijk dat je een goede tijd en plaats kiest of afspreekt om jouw ervaringen te vertellen.

Tip #5: Zoek ontspanning

Buiten het feit dat je geest ‘onder druk’ staat doordat je een geheim met je meedraagt, zal je lichaam ook gespannen zijn. Je kan hoofdpijn krijgen, of buikpijn. Probeer ontspanning te zoeken door te sporten, een massage afspraak te maken of een wandeling te maken in de frisse lucht. Hoe meer ontspannen je lijf is, hoe beter.

Tip #6: Informeer jezelf

Het klinkt gek, want als je gepest wordt kan je je erg eenzaam voelen, maar je bent niet alleen! Helaas zijn er heel veel mensen slachtoffer van pesten. Er is tegenwoordig veel media aandacht voor pesten (zoals deze ‘week tegen pesten’ met speciale tv programma’s en artikelen in kranten). Ook op internet is er veel te vinden: tips (zoals in dit blog) en adviezen in fora en speciale websites. Typ het woord ‘pesten’ in op google en je krijgt ruim 35 miljoen ‘hits’.
Wil je liever niet zelf op zoek, dan kan je bijvoorbeeld mijn (huiskamer)workshop over pesten bijwonen. Tijdens deze workshop geef ik informatie over pesten, over de manier om eerste stappen te zetten (vanuit verschillende rollen gezien) en wie zou kunnen helpen. We doen oefeningen en jij krijgt inzicht terwijl je achterover leunt. Je hoeft jouw ervaringen niet te delen, maar dat mag wel, het is vrijblijvend. Deze link geeft je meer informatie over de workshop.

Tip #7: Laat je inspireren

En tenslotte: laat je inspireren. Het internet staat bol van de verhalen van succesvolle mensen die vroeger gepest zijn. Ze durven zich kwetsbaar op te stellen en vertellen hoe ze hun schaamte hebben overwonnen, aan hun zelfvertrouwen hebben gewerkt en hoe ze zijn gekomen waar ze nu zijn. Een voorbeeld hiervan is de ‘TED-talk’ van Monica Lewinsky waarin zij praat over haar schaamte en hoe ze die overwon. Zie deze link voor de video hiervan.

Met bovenstaande tips hoop ik dat je een eerste stap kan zetten. Want pesten moet stoppen, dat verdien je!