Keuzes, keuzes…en nog huiswerk plannen ook

Help huiswerk beter plannenKeuzes, keuzes
en dan nog huiswerk plannen ook

Laat ik eerlijk zijn: ik maak niet altijd de beste keuzes. En dan heb ik het vooral over prioriteiten stellen. Als ik mijn computer aanzet, zijn de social media toch vaak prominent aanwezig in mijn interesselijst. Het komt niet zelden voor dat ik met iets zakelijks bezig moet zijn en mezelf opeens terugvind op Facebook. En als ik dat als volwassene al heb, hoe gek is het dan dat onze pubers dit ook overkomt? Er is zoveel afleiding en verleiding.

Een planning maken is het probleem niet

Ik geef de training ‘ik leer leren’ waar kinderen en jongeren kunnen leren ‘hoe’ te leren. Eén van de vijf bijeenkomsten gaat over plannen en organiseren van (huis)werk. Daarbij gaat het voor veel jongeren om zoeken naar een manier om focus te krijgen. Het blijkt dat ze kunnen best plannen. Laat hen zelf maar eens een feestje of een leuk uitje organiseren. Zelfs de kleinste details worden dan niet vergeten. Iets anders werkt het als het meer op ‘werk’ lijkt. En daarbij: het blijkt lastiger om je aan de planning te houden dan om er een te maken.

Waar te beginnen?

Net als ik mezelf moet dwingen om bijvoorbeeld Facebook links te laten liggen als ik iets gedaan wil krijgen, moeten jongeren zichzelf dwingen om zich aan hun (huis)werk planning te houden. Met alle mogelijke afleiding/verleidingen gaat dat niet vanzelf. In het puberbrein ontbreekt het soms aan overzicht, dus waar te beginnen? Als die vraag is opgelost, wordt het makkelijker om te starten. Als prioriteiten helder zijn, kan je makkelijker hoofd- en bijzaken scheiden.

Hoe dan?

Hiervoor hoef je het wiel niet uit te vinden. Dwight Eisenhower heeft hier ooit eens in een mooi model voor gemaakt. De 34e president van de USA stond bekend om zijn efficiëntie en hoge mate van productiviteit.

Een beroemde uitspraak van hem:

“Wat belangrijk is, is zelden dringend en wat dringend is, is zelden belangrijk” – Dwight Eisenhower

Zijn methodiek gaat uit van twee waarden:

  • Dringend en
  • Belangrijk

Allereerst kijk je naar alle taken die je te doen hebt en beoordeel je of ze dringend en/of belangrijk zijn. Daaruit volgen vier categorieën:

1) Dringend én belangrijk
Dit zijn de taken die je als eerst moet doen.

2) Niet dringend, wel belangrijk
Deze taken moeten ingepland worden, dus pak je agenda!

3) Dringend, maar niet belangrijk
Je kan je afvragen of jij deze taken moet uitvoeren, of dat je ze kan uitbesteden. Als dat niet kan, dan voer je ze uit nadat je de taken die zowel belangrijk als dringend waren (genoemd onder 1).

4) Niet dringend én niet belangrijk
Dit zijn de verleidingen. De taken die je niet moet doen. Dit is mijn Facebook.

Voor het overzicht kan je het in een matrix gieten:

Dringend Niet dringend
Belangrijk 1.

Nu doen

2.

Inplannen

Onbelangrijk 3.

Afhandelen

of

uitbesteden

4.

Niet doen

 

Als je dit model doorloopt met je takenlijst, lijkt het stellen van prioriteiten kinderspel. En dat was nou juist de bedoeling met het huiswerk, toch?

Zo! Dit heb ik afgehandeld, nu mag ik weer even op Facebook kijken. Want de beste manier om taken vol te houden, is om ze af te wisselen en jezelf te belonen. Maar voor mij dan wel met een timer, gewoon voor de zekerheid ;-).

Wil je meer weten over de training ‘ik leer leren’?
Klik hier voor de inhoud van het programma en klik voor mijn aanbod op: Ik leer leren in Rotterdam