Faalangst; belangrijke stappen richting een ‘smiley’

Smile

Faalangst?

‘Dat kan ik toch niet.’

‘Dat doe ik niet, want ik kan het vast niet.’

‘Ik ben dom.’

‘Niemand vindt mij leuk.’

‘Ik kan niet eens….’

Allemaal uitspraken waarbij we denken: ‘dit is niet goed’. Maar dan?

Overtuigingen veranderen in 2 essentiële stappen

Overtuigingen over iets niet kunnen of een mislukkeling zijn, hebben vaak te maken met faalangst.
Hieronder beschrijf ik twee essentiële stappen die je kunt zetten in het overwinnen van faalangst (de volgorde is geheel persoonlijk, net als coaching altijd maatwerk is):

1) Succesverhalen! (Jawel: met een hoofdletter)

Geloven in jezelf kan je alleen als je ook wel eens ervaart dat je iets goed kan. En dan kan ‘de buitenwereld’ nog 100x zeggen dat je ergens goed in bent, dat je leuk bent, of lief (en het is ook belangrijk dat ‘de buitenwereld’ dat blijft doen), toch kan je het pas geloven als je het zelf ervaart.Onderzoek naar je talenten is een belangrijke stap in dit proces. Dus: als jouw kind goed is in hinkelen: ga vooral veel hinkelen. Op zich lijkt iets als hinkelen bijvoorbeeld niet zo’n belangrijk talent, maar als je het goed kan, als dit benadrukt wordt door je omgeving en als je het zelf vervolgens ook ervaart, krijgt het zelfvertrouwen daar een enorme ‘boost’ van.

2) Bewustwording

Als je inzicht krijgt in de werking van faalangst, kan je situaties waarbij dit speelt makkelijker herkennen. Dit is een belangrijke stap voor overwinning. In die zin is dit zelfs vergelijkbaar met vliegangst. Mensen die lijden aan vliegangst kunnen dit overwinnen door inzicht te krijgen in de werking van hun angst. Door op de ‘angstige’ momenten hun eigen reactie te herkennen kunnen ze leren dit zelf te sturen.

Hulp nodig?

Als coach kan ik je helpen met het onderzoek naar je talenten en je helpen inzicht te krijgen in de werking van jouw faalangst, zodat je stappen kan zetten richting overwinning. Want willen we niet allemaal zelfverzekerd genoeg zijn om nieuwe uitdagingen in het leven met open vizier tegemoet te treden? Een ‘smiley’ worden: ik gun het iedereen!

photo by: jessicahtam