Een leuke oefening voor je kind

Pesten?

Stel: je kind wil niet meer naar school. Je zoon klaagt over buikpijn. Of je dochter neemt de laatste tijd opeens  geen vriendinnetjes meer mee vanuit school. Er is een kans dat je kind last heeft van pesten op school. Misschien wordt hij of zij zelf wel gepest. Het is te hopen dat dit niet gebeurt, maar gezien de cijfers die voortkomen uit diverse onderzoeken is de kans dat ook jouw kind met pesten in aanraking komt vrij groot. En natuurlijk wil jij dan wat doen om de situatie te verbeteren. Lees hier hoe dit gezicht hierbij kan helpen: leeuwsmink

Weerbaar

Eerder schreef ik al dat weerbare kinderen beter met pestgedrag om kunnen gaan dan kinderen die onvoldoende weerbaar zijn. In het kort komt het erop neer dat als je weerbaar genoeg bent, je op gepaste wijze voor jezelf en je omgeving op kan komen. Dit geldt zowel in sociale en emotionele zin als in fysieke zin. Dat klinkt als een hele opdracht, maar toch zal je zien dat hier stappen in te zetten zijn.

Tip van de dag 

Zoals beloofd in deze ‘week tegen pesten’ geef ik je wat tips cadeau om je kind te helpen. Vandaag help ik je met de tip dat zelfvertrouwen een belangrijke sleutel is.
Je kan op allerlei manier het ontwikkelen van het zelfvertrouwen van je kind stimuleren. Een belangrijk onderdeel is dat jij als ouder je kind laat weten en voelen dat het goed is zoals het is: het complete kind in alle volmaaktheid, inclusief lastige trekjes en vervelende gewoonten.
Als kindercoach zet ik graag praktische oefeningen in. Hieronder geef ik een voorbeeld welke je als ouder (zeker met jonge kinderen) goed kan doen om je kind zelfvertrouwen te laten ervaren. Een oefening waar je samen veel plezier mee kan beleven.

Een leuke oefening

Het dierenrijk spreekt tot de verbeelding van kinderen. De verschillende dieren hebben verschillende kwaliteiten waar wij weer wat van kunnen leren. Een leeuw bijvoorbeeld is een dier dat blaakt van zelfvertrouwen. Een leeuw wordt vaak geassocieerd met trots, macht, wijsheid, rust en moed. Een leeuw durft! Een leeuw wordt ook wel de koning van het dierenrijk genoemd. Beschilder (het gezicht van) je kind eens als een leeuw. En doe je zelf mee? Laat je kind zich gedragen als een leeuw: trots, machtig, wijs, rustig en moedig. Probeer het samen uit. Hoe voelt dat? En hoe zou het zijn als je kind dit gevoel ook op school zou hebben? Praat er samen over. Ik zou zeggen: maak er een feestje van. Veel plezier!