Dom gansje?

DSC05695

Dom gansje?!

Pestkop op vakantie

Het is schoolvakantie. We zijn fijn een weekje weg als gezin naar een gezellig vakantiepark in Friesland.
We genieten van de prachtige omgeving en de ruimte en rust met elkaar. Nou ja….rust….

Agressieve zwaan en pestende ganzen?

Elke dag wordt onze relatieve rust behoorlijk verstoord door een zwaan. Hij jaagt op zeer agressieve wijze een viertal ganzen ‘zijn’ vijver uit. Keer op keer horen we het harde klappen van zijn vleugels, het blazen en de verbale protesten van de ganzen.  Als we op onderzoek uitgaan zien we op het eilandje in de vijver een nest. Ah! De zwaan zal dus wel territoriaal bezig zijn.

Dochterlief heeft de situatie aangezien en oordeelt dat de ganzen pestkoppen zijn, omdat ze met z’n vieren steeds maar het territorium van de zwaan binnen blijven komen. En dit terwijl de zwaan duidelijk aangeeft dat hij dit absoluut niet toelaat. Je moet ze nageven: het zijn geen opgevers, want dag na dag blijven ze in en rond de vijver terugkeren.

Het blijft me bezighouden: waarom gedragen die ganzen zich zo? Wat hebben zij te winnen bij hun gedrag?

Aanvallen en verdedigen

Voor de zwaan lijkt ons dat wel duidelijk, die verdedigt zich, maar die ganzen begrijpen we gewoon niet. Het lijkt me dom gedrag (is dat waar ‘dom gansje’ vandaan komt?). Ze laten zich met z’n vieren steeds weer afbeulen door de rake klappen van de zwaan, maar toch blijven ze terugkeren. Waarom zitten ze die zwaan steeds zo enorm dwars? Dat mensen soms (voor anderen) onbegrijpelijke beweegredenen hebben weet ik wel, maar in de natuur is dit soort gedrag meestal logischer te verklaren.

Andere kant van het verhaal

Het verhaal is dan ook nog niet ten einde:
We zijn met een gehuurde kano eens wat dichterbij het eilandje gevaren en wat blijkt? De vogel op het nest is een gans!
Ons hele ‘oordeel’ wordt nu 180 graden gedraaid. De ganzen komen steeds terug, omdat zij bij het nest van ‘één van hen’ willen komen. De zwaan bemoeit zich met hun zaken en ze zijn het er niet mee eens. Die zwaan is opeens geen slachtoffer meer, maar hij is de pestkop. Waarom die zwaan dat doet weten we dan weer niet. We gissen dat hij denkt dat de gans op het nest zijn vrouwtje is.

Perceptie; ieder zijn eigen waarheid – een wijze les

Zo zie je maar: ook in de natuur kan perceptie bepalend zijn. Als de zwaan inderdaad denkt dat de vogel op het nest zijn vrouwtje is, dan is dat zijn waarheid en is het logisch dat hij er alles aan zal doen om ‘zijn’ nest te beschermen. Voor de ganzen geldt blijkbaar een andere waarheid. We kunnen ons heel goed voorstellen dat zij bij hun nest willen komen.

Ook de perceptie van ons als omstanders kan verschillen, afhankelijk van de informatie die we hebben. Het is dus van belang om altijd het hele verhaal boven ‘water’ te krijgen voordat we oordelen. Een wijze les. En dat allemaal terwijl we rustig in de kano zitten, met de zon op onze hoofden. Heerlijk die vakantie!