Cyberpesten: waarom dit minstens zo erg is als ‘live’ pesten
Online pesten (cyberpesten):
waarom dit minstens zo erg is als ‘live’ pesten
Digitaal pesten / cyberpesten / online pesten: het is een relatief ‘nieuwe’ vorm van pesten.
Iedere ouder weet wat pesten is. Maar cyberpesten: wat is het eigenlijk? Is dat nou zo anders dan ‘gewoon’ pesten? En zijn de gevolgen van cyberpesten anders dan bij andere vormen van pesten? Het is een belangrijk onderwerp en ik zal uitleggen waarom cyberpesten onze aandacht verdient:
Een nieuwe vorm van pesten
Internet, mobieltjes, whatsapp, instagram, het delen van (vervelende) berichten, het rondsturen van (ongewenste) digitale foto’s: we zijn er niet mee opgegroeid. Mijn kinderen hebben me wel eens gevraagd wanneer ik mijn eerste ‘mobieltje’ kreeg. Eh….toen ik 28 was? In mijn jeugd stonden nog overal telefooncellen. Onvoorstelbaar voor ‘de jeugd van tegenwoordig’ en ik moet toegeven: voor mij soms ook. Hoe deden we dat vroeger? Maargoed, dat is een onderwerp voor een ander blog.
Juist omdat ouders er zelf niet mee zijn opgegroeid, kan het moeilijk(er) zijn om hier goed op te reageren. Toen wij vroeger op school zaten werd er in de klas wel eens aandacht besteed aan pesten, maar hoe je om moet gaan met online pesten is ons nooit geleerd. We zullen er dus helemaal opnieuw onze weg in moeten vinden als we ermee te maken krijgen.
Daders kunnen zich beschermd voelen door anonimiteit
Waar het bij ‘live’ pesten meteen duidelijk is wie ‘het gedaan’ heeft, kan online gedrag makkelijk anoniem zijn. Het is niet zo moeilijk om een nep account aan te maken op diverse (sociale) platforms. Wanneer er vanaf zo’n account vervelende berichten worden gestuurd, kan het moeilijk zijn om te achterhalen wie erachter zit. Bewuste daders kunnen daarmee makkelijk(er) hun gang gaan.
Grensoverschrijdend
In het echte leven kan je zonder woorden, met lichaamstaal aangeven wat je ergens van vindt. Dat geldt zowel voor situaties die je prettig vindt, maar ook voor situaties die je niet prettig vindt en waarbij je je grens aangeeft. Natuurlijk kan je verbaal aangeven dat jouw grens is/wordt bereikt, maar (sterke) lichaamstaal is zo sterk ondersteunend aan je boodschap dat soms woorden hiervoor niet eens nodig zijn. Online is het veel moelijker of zelfs helemaal niet in te schatten of je grensoverschrijdend bezig bent. Daardoor wordt veel makkelijker andermans grenzen overschreden, zelfs onbedoeld of onbewust.
Supersnel en superveel
We leven veel meer in een ’24-uurs economie’ dan vroeger. Het internet is 24/7 beschikbaar en de snelheid waarmee berichten worden gedeeld is duizelingwekkend. Daarbij komt er ook superveel op ons af. Dus: voordat een vervelend bericht is gezien door het slachtoffer kunnen er al vele ‘deel acties’ zijn geweest, of vele reacties op zijn gekomen. Ten eerste is het daardoor lastiger om je grens (alsnog) aan te geven (want: mosterd na de maaltijd) en ten tweede is het bericht al door veel anderen gezien (dus: groot publiek).
Moeilijk aan te onttrekken
Slachtoffers kunnen zich moeilijker onttrekken aan cyberpesten. Stel: je kind wordt gepest op de sportclub. Dat is erg! Toch is er een veilige plek, want: niet op de sportclub betekent dat er geen confrontatie is met pesten. Jouw kind heeft een plek om zich aan het pesten te onttrekken in dit voorbeeld. Bij cyberpesten neem je het altijd met je mee. Zelfs helemaal tot in de slaapkamer bijvoorbeeld. Dat maakt het nóg intenser.
De impact is enorm
Hiervoor geef ik al aan dat het snel gaat en ook snel ‘groot’ kan worden. Inmiddels zijn er ook tv programma’s over (bijvoorbeeld ‘internetpesters aangepakt’) waardoor we een idee krijgen van de impact. Het kan je hele leven beïnvloeden.
Dus: neem cyberpesten serieus!
En krijg je er onverhoopt zelf mee te maken: in een volgend blog zal ik aandacht besteden aan het voorkomen en aanpakken van cyberpesten. Ik schreef hier eerder al over: cyberpesten (2015).
Interessant?
Wil je meer info of verdieping? Ik verzorg workshops voor zowel kinderen, tieners (bijv. op school) als opvoeders over dit onderwerp. Interactief en informatief. Meer weten? Mail me: info@dehoofdzaakcoaching.nl.
En heb je mijn e-Boek ‘help je kind omgaan met pesten’ al gedownload? Boordevol tips voor opvoeders en helemaal gratis.